De Beleving

Fotograaf Geurt Grosfeld

Een route waar mensen door de straat lopen en de verhalen uit de huizen ten gehore krijgen op de plaats waar ze zijn ontstaan. Juni 2017, ruim een jaar na de expositie, is er een belevingsroute door de straat (Stadstraat013).

De gymzaal op de Oudedijk wordt in deze periode gesloopt en ik krijg de mogelijkheid om deze grote wand te beschilderen. Over 18 meter verspreid ik de informatie van het project, de naderende dansvoorstelling én plaats ik nog een aantal namen van oud-bewoners die ik hoop te vinden.
Het wordt een project op zich. Waar ik in eerste instantie zo snel mogelijk alles er op wil zetten blijkt dat als je bezig bent op straat er hele waardevolle gesprekken plaats vinden. Deze gesprekken zijn misschien wel waardevoller dan een muurschildering die af is. The Wall of Names levert uiteindelijk drie gevonden personen op, en veel aanspraak in de buurt.

Op 23 en 24 juni 2017 was het zo ver, een belevingsroute door de straat. De follow up van de expositie in 2016. Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten lieten hun interpretatie zien van enkele verhalen uit de straat. Dit onder creatieve begeleiding van Dansnest.

Fotograaf Harry Scheepers

In groepjes van 20-25 mensen liep men door de straat. De ene keer ging je een huis binnen, de andere keer een tuin en dan weer een garage. Op locatie waren er diverse optredens te zien, geïnspireerd door de reeds gevonden verhalen in de huizen.
Dansers, bewoners, locatie en bezoekers… ogenschijnlijk vreemden werden aan elkaar verbonden en creëerden samen een verbinding!
Het was een magisch weekend waar ruim 200 mensen zich hebben laten verrassen door dat kleine straatje verscholen achter klooster en schouwburg.

In het erfgoed tijdschrift In Brabant komt een uitgebreid interview.

Fotograaf Neel Brans