In Zeer Goede Straat

Fotograaf Marjolein Tap
Fotograaf Marjolein Tap

Daar verlaat je dan als jong vogeltje het nest van je studie met amper veren op je kop, maar wel een enkeling in je reet. (Das vooral leuk als je nog in je nest zit.)

Dan vraag je jezelf af of je dat nest echt zo hard nodig hebt. Heb je niet meer aan die kleine dingetjes aan de zijkant van je lijf?!
Ik begin ze te snappen. Die dingen zitten er niet voor niets. Beweeg die vleugeltjes en zorg dat je niet te pletter valt op de grond.

En als je dan toch veilig op die grond bent aangekomen, kijk dan eens goed om je heen.
Wat een leuke straat eigenlijk.
Het is de omgeving waar je thuisbasis staat. Maar het is altijd meer een gang geweest die me naar buiten brengt of de hal voor ik thuis kom.

Denken mensen ooit na waarom hun straat heet zoals deze heet?IZGS-flyer
Zien ze het lijnenspel van de huizen?
De hond voor het raam?
Of hoe mooi het klokhuis schittert in de zon?
Kijken mensen nog wel naar de kleine schatjes in hun omgeving?

Zelf ben ik bezig met een cultuurhistorisch onderzoek naar mijn straat. Bij Nieuwe Garde Tilburg kreeg ik de kans om een expositie te organiseren. Hoe leuk zou het zijn als ik de kunstenaars hun eigen straat als thema zou meegeven. Dan zouden we de stad kunnen uitlichten. Niet met de bekende hotspots van Tilburg, maar de gewone straten!

Naast kunst kunnen we ook het Regionaal Archief Tilburg hierbij betrekken, en de wijken… een kruisbestuiving van allerlei mensen.
Het idee voor de expositie In zeer goede straat kreeg steeds meer vorm.

Het projectplan werd geschreven en de subsidie aangevraagd… Even geen rekening gehouden met een zomervakantie. (Subsidie aanvragen in de zomervakantie is toch best lastig.) Maar steeds kwamen er nieuwe mogelijkheden boven borrelen en uiteindelijk ziet het er naar uit dat het goed gaat komen.

Natuurlijk blijft het tot het laatste moment spannend.

Fotograaf Marjolein Tap
Fotograaf Marjolein Tap

Maar de vleugeltjes krijgen steeds meer vorm. De kracht en energie groeien en langzaam fladderen we omhoog. Ondertussen kijkt dat vogeltje om zich heen en geniet!

 

De kunstenaars van dit project zijn: Emiel van Dongen, Karel Geboers, Marleen van Hout & Bouke van Gestel, Kim Kokkelink, Roy Maas, Kim Pattiruhu, Marieke Plassier, Annemarieke Schepers, en ikzelf.

 

Fotograaf Marjolein Tap
Fotograaf Marjolein Tap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *