Stadstraat 013

Stadstraat013Wat als muren zouden kunnen praten? Wat zouden ze ons vertellen?
Stadstraat013 verbindt de visuele verhalen met die van de oud-bewoners van de Tilburgse Stadstraat (periode 1900-1950).
De straat ligt tussen stadspark en Koningsplein, verscholen achter de rug van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

De straat als spiegel van een tijd, samenleving en stad.

Door middel van verschillende disciplines wordt er een verbinding gelegd tussen heden en verleStadstraat013_02den, waarin cultureel erfgoed en hedendaagse kunst met elkaar verweven worden. Dit alles met als doel mensen bewuster te maken van hun omgeving en de kleine schatten die hierin verborgen liggen. Het resultaat is een enerverende beleving die leert, vermaakt en verbindt. Stadstraat013 is een project opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  • De Kennis; een expo (verleden), een zoektocht (heden) en een boek (toekomst) waar architectuur, feiten en verhalen elkaar ontmoeten
  • De Beleving; een route met performances uitgevoerd in de Stadstraat (23/24 juni 2017)
  • De Vernieuwing; virtuele vertaling dmv een app

De zoektocht naar verhalen gaat door! Inmiddels heb ik al vele mooie ontmoetingen mogen hebben. Help je mee? Dit kan door contact op te nemen, maar ook door het delen op social media (Stadstraat013 is te vinden op Instagram, twitter en Facebook)

Wat hebben we al bereikt:
Maart 2016 expositie biFB banner expobliotheek Koningsplein. Met deze tentoonstelling is er getoond wat er al is gevonden, maar ook wat er nog mist. Er kwamen ruim
50 reacties op binnen! Er zijn dus weer wat puzzelstukjes op zijn plaats gevallen met enkele juwelen van foto’s.

Het Brabants Dagblad schreef een mooi artikel over Stadstraat013.

The Wall of Names; een 18 meter lange muurschildering op de gymzaal van de Oudedijk. Hier stonden vijftien namen van mensen die nog gezocht worden, inmiddels zijn er vijf van gevonden.

De Beleving, juni 2017. Een samenwerking tussen Fontys kunstopleidingen, Pia en Dansnest en onderdeel van Tilburg Toont. Hierdoor is er een belevingsroute door de straat ontstaan waarin er op diverse locaties verschillende reacties te zien zijn van de verhalen in de vorm van dans performance of beeld.

Wat als muren konden praten? Wat zouden ze ons dan nog vertellen?

Meer weten? Kijk dan op www.stadstraat013.nl

Een gedachte over “Stadstraat 013

  1. Marianne Spaninks says:

    Van een vriendin Annelies van Erve(woonde destijds in de Biss. Zwijsenstraat) hoorde ik van de zoektocht Stadstraat. Zij vertelde mij dat er gezocht werd door Pia v.d. Berg, naar mensen die er gewoond hebben. Ik ben geboren in de Schoolstraat en wij verhuisden als gezin op 16 februari 1952 naar de Stadstraat en hebben daar gewoond tot oktober 1957. Onze buren waren aan de ene kant de fam. v.d. Schoot en de andere kant aannemer Jan Smolders. Destijds allemaal jonge gezinnen. Mijn vader Robert Spaninks heeft destijds de verhuizing van ons gezin genoteerd vandaar dat ik de exacte datum weet.
    Heel erg leuk dat iemand hierna een zoektocht heeft gestart.
    Vriendelijke groet, Marianne Spaninks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *